malpek Pomoc zaawansowana
Do³±czy³: 25 Lip 2022 Posty: 281
|
Wys³any: Czw Kwi 13, 2023 14:29 Temat postu: |
|
|
W trakcie przechowywania produktów ¿ywno¶ciowych zachodz± w nich przemiany wywieraj±ce wp³yw na ich jako¶æ, a tak¿e mog±ce stanowiæ zagro¿enie dla warto¶ci funkcjonalnej produktów, ich akceptacji konsumenckiej, a niekiedy tak¿e dla zdrowotno¶ci spo³eczeñstwa. Zarówno produkty ¶wie¿e, nieprzetworzone, jak i produkty poddane utrwaleniu posiadaj± swój okres trwa³o¶ci, czyli datê, do której w czasie przechowywania w okre¶lonych warunkach fizykochemiczne i mikrobiologiczne wska¼niki jako¶ci nie wykraczaj± poza limity wyznaczone stosownymi przepisami, warto¶æ od¿ywcza jest zachowana, a zmiany sensoryczne nie powoduj± utraty akceptacji konsumenta. Pozwalaj± na to badania https://hamilton.com.pl/oferta/zywnosc-i-pasze/badania-laboratoryjne/badania-przechowalnicze/ |
|